Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που διεξήχθησαν την Παρασκευή 11 Απριλίου. Συνολικά ψήφισαν 675 μέλη και βρέθηκαν 659 έγκυρα ψηφοδέλτια, 6 άκυρα και 10 λευκά. Τα αποτελέσματα για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, είναι τα εξής:
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ): 286 ψήφοι και 7 έδρες
Ενιαία Συνδικαλιστική Δράση Αρχαιολόγων (ΕΣΔΑ): 197 ψήφοι και 4 έδρες
Αυτόνομη Παρέμβαση Αρχαιολόγων: 124 ψήφοι και 3 έδρες
Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ): 52 ψήφοι και 1 έδρα
Τα αναλυτικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.
Πρώτα απ’ όλα, ως Αυτόνομη Παρέμβαση θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους συναδέλφους που μας στήριξαν στα πρώτα μας βήματα στο Σύλλογο και μας τίμησαν με τη ψήφο τους στις εκλογές. Νιώθουμε τεράστια την ευθύνη να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες τους.
Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης απευθυνόμαστε και στους συναδέλφους που επέλεξαν άλλους συνδυασμούς. Τα προβλήματα και οι αγωνίες είναι κοινά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, σε μια κρίσιμη συγκυρία για το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και τους αρχαιολόγους, ενόψει της «νέας φάσης ανασυγκρότησης» του Δημοσίου και παράλληλα εμβάθυνσης του νεοφιλελεύθερου «υποδείγματος», που κοινωνικοποιεί τα κόστη και τις ζημιές και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και τα οφέλη. Είμαστε βέβαιοι ότι οι θέσεις και η στάση μας στο Διοικητικό Συμβούλιο σύντομα θα πείσουν όλους τους συναδέλφους για τα κίνητρα και τους στόχους μας. Από την πλευρά μας, δεν βλέπουμε αντιπάλους εκεί που δεν υπάρχουν.
Δεν θα κάνουμε μία ακόμα από τις συνηθισμένες αποτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, που διαβάζονται από λίγους και ακόμα λιγότερους ενδιαφέρουν. Για εμάς οι εκλογές είναι ήδη πίσω. Κοιτάζουμε το αύριο, τις προκλήσεις και τις δυσχέρειες που βρίσκονται μπροστά μας, σε μια εποχή κομβικής σημασίας, που θα καθορίσει το μέλλον όχι μόνο της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Η δράση μας στο ΣΕΑ θα επικεντρωθεί σε επτά άξονες, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους αλλά και ολόκληρο το Υπουργείο Πολιτισμού (έλεγχοι των μετατροπών συμβάσεων, αξιολόγηση, νέος οργανισμός, ιδιωτικοποιήσεις κλπ).
1. Προάσπιση του δικαιώματος για σταθερή και αξιοπρεπή εργασία όλων των συναδέλφων, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών, με στόχο τη διάλυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ευρύτερα του Δημοσίου.
2. Διασφάλιση και θεσμική θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, του αρχαιολογικού έργου και της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΠΟ, που αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, και μάλιστα με όρους εκποίησης.
3. Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από μια άναρχη ανάπτυξη προς όφελος συμφερόντων, με κατάλληλη αξιοποίηση όλων των μέσων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία (Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο κλπ).
4. Ένα κύμα ριζικών αλλαγών στην οργάνωση και τη λειτουργία της διοίκησης. Για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στον τρόπο λήψης αποφάσεων, την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, την ενδυνάμωση του επιστημονικού τους ρόλου, την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας.
5. Επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας με πάγιο και σταθερό τρόπο.
6. Ένα εναλλακτικό μοντέλο πολιτιστικής και μουσειακής πολιτικής, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
7. Συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την εκπαίδευση και τα κινήματα πολιτισμού για την ένταξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην καθημερινή ζωή, για τη στήριξη και ανάταση της ελληνικής κοινωνίας σε μια περίοδο βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εποχή της άρνησης έχει παρέλθει. Και παράλληλα ότι η στείρα αποπολιτικοποίηση και ο ουδέτερος τεχνοκρατισμός δεν οδηγούν παρά στην παγίωση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας.
Το πολιτικό σχέδιο που λέγεται μνημόνιο, έχει ήδη επιφέρει τεράστιες αλλαγές, όχι μόνο στη λειτουργία της οικονομίας αλλά και σε ολόκληρο τον κοινωνικό σχηματισμό. Για εμάς η ανατροπή είναι αναγκαία ως αφετηρία αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πρέπει να είναι δημιουργική, οφείλει να διαμορφώσει μια γνήσια και ταυτόχρονα πειστική εναλλακτική πρόταση. Μια πρόταση που θα έχει σαφές πρόσημο και την ίδια στιγμή θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Αν οι συλλογικότητες δεν υπερβούν τον εαυτό τους, αν δεν αποκωδικοποιήσουν σωστά τα μηνύματα της εποχής, η παλιά ηγεμονία των «από πάνω», εκμεταλλευόμενη ανούσιες διαιρέσεις και προστριβές των «από κάτω», θα επανα-επιβεβαιωθεί. Και αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αποτυχία όλων μας.
Προσερχόμαστε στις διαδικασίες για τη συγκρότηση του Προεδρείου του ΔΣ με το πλαίσιο θέσεών μας και με τον συλλογικό τρόπο, με τον οποίο πορευτήκαμε μέσα σε μια συχνά δύσκολη προεκλογική ατμόσφαιρα και με τον οποίο θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Και ευελπιστούμε ότι η παρουσία μας θα αποτελέσει τον καταλύτη για ένα μαζικό κίνημα ενεργού συμμετοχής των μελών του Συλλόγου.
Για μια τομή απέναντι στην ανάθεση, την αδράνεια και τη συνήθεια.
Για μια δημιουργική ρήξη στην αρχαιολογική υπηρεσία, που δεν θα έρθει από μόνη της αλλά θα είναι καρπός της βούλησης και των ενεργειών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου