Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Οι θέσεις μας για τους ελέγχους των μετατροπών συμβάσεων

Είναι πια ολοφάνερο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που μάλιστα σε διάφορα δημοσιεύματα αναφέρονται ως "συμβασιούχοι αορίστου χρόνου"(!), έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τις χιλιάδες απολύσεις. Ο Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ήταν σαφής, βάζοντας θέμα επανερμηνείας του νομικού πλαισίου μετατροπής των συμβάσεων και μάλιστα καταλογίζοντας στους εργαζόμενους "υπαιτιότητα για εξαπάτηση του δημοσίου". Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι εάν δεν πληρούνται οι όροι μετατροπής των συμβάσεων (με ποια κριτήρια άραγε), οι υπάλληλοι ήταν που τις μετέτρεψαν παράνομα (λες και δεν υπήρξαν Υπηρεσιακά Συμβούλια, ΑΣΕΠ και Υπουργοί) και πρέπει να απολυθούν άμεσα (πώς αλλιώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για απολύσεις και να μεγαλώσουν και άλλο τα "πρωτοφανή πρωτογενή πλεονάσματα").
Εμείς το λέμε απερίφραστα. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση από την πλευρά των εργαζομένων για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων, σύντομα πολλοί συνάδελφοι αορίστου χρόνου και μεταξύ τους και αρχαιολόγοι θα θυσιαστούν στο βωμό των μνημονιακών πολιτικών, που πλασάρουν τις απολύσεις ως δήθεν ανασυγκρότηση του κράτους!
Υπό το πρίσμα αυτό, οι έλεγχοι αναφορικά με τις μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου μόνο "αθώοι" δεν είναι. Στόχος της Κυβέρνησης και των "εκτελεστικών" της οργάνων είναι να κάνουν τους προϊσταμένους και τη διοίκηση συνεργούς στο έγκλημα των απολύσεων. Αν τα έγγραφα, που θα γίνουν από τις υπηρεσίες, δίνουν τη δυνατότητα για διάφορες ερμηνείες, τότε θα μιλήσουν για "στοιχεία" που αιτιολογούν απολύσεις, είτε με τη μορφή "πλαστών δικαιολογητικών" είτε ως αποδεικτικά "παράνομων μετατροπών συμβάσεων".
Εμείς, ως Αυτόνομη Παρέμβαση Αρχαιολόγων, καταγγέλλουμε τη βιομηχανία παραγωγής χαλκευμένων καταγγελιών, που εκπορεύονται από τους γνωστούς μηχανισμούς, έχοντας αυτή τη φορά ως στόχο τη διάλυση του Υπουργείου Πολιτισμού.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ
ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ !
1. Να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο, με το οποίο εφαρμόστηκε η μετατροπή των συμβάσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τα ζητήματα των ποικιλόμορφων συμβάσεων και σχέσεων εργασίας - ομηρίας στο ΥΠΠΟ έχουν κριθεί οριστικά και τελεσίδικα με αποφάσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων και της ανεξάρτητης αρχής του ΑΣΕΠ, που επικύρωσε την όλη διαδικασία.
2. Οι υπηρεσίες να μην παρασυρθούν σε επανερμηνεία της μετατροπής των συμβάσεων ή στην επανα-επιβεβαίωση της προϋπηρεσίας. Άλλο ο έλεγχος των φακέλων, τον οποίο δεν αρνούμαστε, και άλλο η επανάληψη συνολικά της διαδικασίας μετατροπής συμβάσεων μετά από 10 χρόνια, που τη θεωρούμε απαράδεκτη.
3. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ουδεμία "υπαιτιότητα για εξαπάτηση του Δημοσίου" για τυχόν λάθη ή παραλείψεις στις προκηρύξεις ή στον τρόπο πρόσληψης.
4. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το "κύρος" της δεν είναι πάνω από τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι δεν έχουν ουδεμία ευθύνη για τυχόν ελλείψεις σε υπηρεσιακά αρχεία, κάτι που αυτονόητα ισχύει για οποιονδήποτε συναλλασσόμενο με το Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι ζητείται η επιβεβαίωση της γνησιότητας πρωτοτύπων εγγράφων, τη στιγμή που με πρόσφατο νόμο το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να δέχεται οποιοδήποτε απλό αντίγραφο!
5. Να υπάρξει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των ελέγχων σε όλες τις υπηρεσίες και για όλους τους εργαζομένους με μια απλή, σαφή και διάφανη διαδικασία, που θα ισχύει για όλους, διασφαλίζοντας το κεντρικό αίτημα της μη αλλαγής του πλαισίου εφαρμογής της μετατροπής των συμβάσεων.
6. Το ζήτημα είναι κεντρικό πολιτικό σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για απολύσεις και μόνο συλλογικά και μαζικά μπορεί να αντιμετωπιστεί απέναντι στον Παναγιωτόπουλο, το Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες δυναμικής παρέμβασης που διαθέτουμε.
7. Παράλληλα, να ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα προστασίας των συναδέλφων από το απαράδεκτο κυνήγι μαγισσών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
8. Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου δεν διαφέρουν από τους μόνιμους συναδέλφους τους. Απέναντι στην προσπάθεια να σπιλωθούν, ότι δήθεν εξαπάτησαν το Δημόσιο, να απαιτήσουμε τη διασφάλιση της μονιμότητάς τους.
9. Απέναντι στην "αποψίλωση" της αρχαιολογικής υπηρεσίας (εφεδρείες, διαθεσιμότητες, απολύσεις) να διεκδικήσουμε την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών με πάγιο και σταθερό τρόπο, ώστε το Υπουργείο Πολιτισμού να μπορεί να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες, αποτελώντας ταυτόχρονα μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

1 σχόλιο:

  1. ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΑΠΌ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΔ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΕΞΩ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή