Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Σχόλιο για το Σχέδιο Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης 2 Απριλίου διέρρευσε το περιβόητο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το νέο Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που γράφεται - σβήνεται - ξαναγράφεται από την πολιτική ηγεσία εδώ και τρία χρόνια, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά διαπιστώσαμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία, που δείχνουν αφ’ ενός την προχειρότητα και αφ’ ετέρου την σκοπιμότητα με την οποία κατασκευάστηκε.
1. Στα Τμήματα Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων των «δίδυμων» Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων) δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά στις βασικές τους αρμοδιότητες για «έλεγχο παντός έργου που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία», «κήρυξη, οριοθέτηση και αναοριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων», «καθορισμό ζωνών προστασίας» και «απαλλοτριώσεις» (οι όροι σε εισαγωγικά είναι από τον ισχύοντα οργανισμό). Ίσως γιατί οι Διευθύνσεις δεν θα προλαβαίνουν, μιας και θα κρατούν στατιστικά στοιχεία για επισκεψιμότητες και αρχαιολογικά έργα... Αν και η αλήθεια είναι ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά τα έχουμε δει όλα από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αφαιρούνται αυτές οι αρμοδιότητες των δύο Διευθύνσεων. Προς το παρόν το επισημαίνουμε ως λάθος ή ασάφεια και περιμένουμε να διορθωθεί. Εκτός και αν δεν είναι θέμα προχειρότητας ή βιασύνης αλλά υπάρχει σκοπιμότητα, οπότε τα πράγματα σοβαρεύουν.
2. Είναι ολοφάνερο ότι το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχει αντιγραφεί από το ΥΠΕΚΑ. Πώς αλλιώς να  ερμηνευτεί η αρμοδιότητα για «εξέταση προσφυγών, που ασκούνται ενώπιον του Υπουργού ΠΕΚΑ»; Μετά τα Πολυνομοσχέδια και τις αμέτρητες Τροπολογίες έχουμε και Προεδρικά Διατάγματα Copy – Paste. Πάλι καλά που είναι στα ελληνικά και όχι πχ στα γερμανικά.
3. Μας λένε ότι τελειώνουν τα Μνημόνια, έτσι δεν είναι; Ακόμα και αν τους πιστέψουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν οι μνημονιακές πολιτικές της ακραίας λιτότητας. Και αυτό καταγράφεται και στο Σχέδιο του Οργανισμού. Αναφερόμαστε στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με αρμοδιότητα τη διατήρηση και ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Τί να το κάνεις το επίσημο Μνημόνιο, αν έχεις «οικειοποιηθεί» την πολιτική που περιγράφει, και μάλιστα ενσωματώνοντας μηχανισμούς λιτότητας μέσα στην ίδια την κρατική δομή;
4. Το πιο ανήκουστο όμως είναι ότι στο Τμήμα Απαλλοτριώσεων, Απόκτησης Ακινήτων και Αποζημιώσεων δεν αναφέρονται πουθενά οι «αρχαιολογικοί σκοποί» των απαλλοτριώσεων και η «προστασία των νεωτέρων μνημείων και των ιστορικών τόπων» (οι όροι σε εισαγωγικά είναι από τον ισχύοντα οργανισμό σε σχέση με τη σημερινή Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας). Αντιθέτως, αναφέρεται μια καινούρια αρμοδιότητα, η εποπτεία και ο έλεγχος ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ των περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κράτησαν καν τα προσχήματα, γράφοντας πχ «αξιοποίηση». Φαίνεται ότι στην Κυβέρνηση πέρα από Μπαλτάκους του φασισμού και του νεοναζισμού υπάρχει πλεόνασμα και από Μπαλτάκους του νεοφιλελευθερισμού, που σκοπεύουν να καταστήσουν το ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε κεντρική πολιτική του Υπουργείου.
Τα σχόλιά μας δεν υπεισέρχονται στα σοβαρά ζητήματα οργανωτικής δομής, αρμοδιοτήτων και προσωπικού. Ρίξαμε μια δειγματοληπτική ματιά, όπως δειγματοληπτικά ξεκίνησαν να ελέγχονται οι μετατροπές των συμβάσεων. Και το αποτέλεσμα του δικού μας προκαταρκτικού ελέγχου στοιχειοθετεί προχειρότητα, εμμονή στην καταστροφική λιτότητα και προσήλωση στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αν θέλουμε να μη συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, πρέπει να τους απολύσουμε.
Είναι σαφές ότι η αποτίμηση ενός τόσο κρίσιμου και σύνθετου νομοθετήματος, το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία ενός ολόκληρου Υπουργείου και τους εργαζομένους του, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Αν η πολιτική ηγεσία χρειάστηκε τρία χρόνια για να το συντάξει, λογικό είναι ότι θα χρειαστούμε κάτι περισσότερο από ένα βράδυ απλώς για να το ξεφυλλίσουμε. Πόσο μάλλον για να το αξιολογήσουμε πραγματικά.
Ως Αυτόνομη Παρέμβαση θα μελετήσουμε διεξοδικά το Σχέδιο Οργανισμού και θα επανέλθουμε με πλήρη και τεκμηριωμένη ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου